Delavnica s Pando van Proosdij

Delavnica s Pando van Proosdij

Zborovska delavnica s Pando van Proosdij in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

 

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani bo 23. in 24. marca organiziral dve večerni vaji, na katerih bo sodeloval s priznano nizozemsko mentorico Pando van Proosdij. Na njih se bo spoznaval z njeno metodologijo Od glasu in telesa k zboreografiji. V ta namen bo Panda van Proosdij za sestav ustvarila tudi novo koreografijo za skladbo Benedictus, stavek iz dela Missa tiburtina angleškega skladatelja Gillesa Swayna. Delavnica bo odprta tudi za pasivne udeležence – zborovodje, zborovske pevce, glasbene pedagoge, študente glasbe, skladatelje in vse, ki bi se želeli pobližje spoznati z mentoričino metodo in konceptom zboreografije.

 

Več informacij o delavnici:

Tema: Od glasu in telesa k zboreografiji

Vsebina delavnice:

  • Ogrevanje in upevanje zbora s pomočjo giba, vokalnih in dihalnih vaj
  • Ustvarjanje in razvijanje energije in skupinske povezanosti zasedbe
  • Razvoj pevske drže in odrske prezence
  • Učenje koreografije na izbrano skladbo

Repertoar: Gilles Swayne: Benedictus (iz Missa tiburtina)

Kdaj:

  • Četrtek, 23. 3. 2023, 19.00–22.00
  • Petek, 24. 3. 2023, 17.00–20.00

Kje: Univerza v Ljubljani, Dvorana Univerze (Naslov: Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana)

Demonstracijski zbor: Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, dirigentka Rahela Durič Barić

Mentorica: Panda van Proosdij (Nizozemska)

Panda van Proosdij je študirala na rotterdamski plesni akademiji. Delovala je kot učiteljica pri glasbenem gledališču Codarts v Rotterdamu na Nizozemskem in več kot deset let kot dirigentka in mentorica za gib sodelovala z Nizozemskim otroškim zborom in Nizozemskim dekliškim zborom. Že 15 let poleg tega načrtno razvija svojo metodologijo Od glasu in telesa k zboreografiji, po svetu vodi delavnice in mojstrske tečaje ter ustvarja zboreografije za različne zbore. Pando van Proosdij lahko tako kot vodjo ateljejev pevci srečajo na premnogih festivalih v Evropi (Europa Cantat, Eurotreff, Choralies in podobnih). V aprilu 2014 je izšla njena knjiga Glas in telo, čez pet let pa je izdala tudi delo Zboreografija. V juliju 2022 je založba Helbling o njeni metodologiji izdala tudi dve elektronski knjigi, ki vsebujeta videoposnetke njenih vaj in 18 novih kanonov z koreografijo.

Odkar je Panda van Proosdij svoj drugi dom našla v Goriških Brdih, se vedno pogosteje udejstvuje tudi v slovenskem prostoru. Julija 2021 je tako v okviru Festivala Europa Cantat skupaj s Tomom Johnsonom vodila enodnevni (Discovery) atelje Koreografija za kanone in avgusta istega leta obiskala tudi Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel. V sezoni 2022/23 je nato na povabilo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti organizirala kar dve zborovski delavnici za srednješolske zbore v Brežicah in Ljubljani. V januarju 2023 je vodila atelje v organizaciji Združenja cerkvenih pevskih zborov Gorica.

 

Prijava na delavnico za pasivne udeležence: https://forms.gle/U2w7UXxe6KsqLXX66.

 

Cena udeležbe na delavnici za pasivne udeležence: 20 EUR (Po delavnici bodo pasivni udeleženci prejeli tudi potrdilo o udeležbi.)

Število mest je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo!

SLEDI & DELI

PODROBNOSTI

LOKACIJA