Dirigentka

Rahela-slika
Rahela_slika2

Rahela Durič Barić je osnovno in srednjo glasbeno šolo obiskovala v rojstnem mestu Maribor. Svojo glasbeno pot je začela kot violinistka in po končani maturi leta 2007 svojo glasbeno kariero nadaljevala v Gradcu, kjer je študirala zborovsko (prof. Johannes Prinz) in orkestrsko (prof. Wolfgang Dörner) dirigiranje. Leta 2011 je diplomirala iz orkestrskega dirigiranja, in leta 2013 z odliko magistrirala študij zborovskega dirigiranja.

Od oktobra 2016 kot pomožna profesorica za zborovsko dirigiranje deluje na Univerzi za glasbo v Gradcu (Avstrija), v razredu prof. Johannesa Prinza. Prav tako je aktivna kot referentka na seminarjih za izobraževanje zborovodij in učiteljev po vsej Avstriji, Sloveniji in Italiji.

Leta 2015 je na mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente v Torinu prejela nagrado za »obetavnega mladega dirigenta« in štipendijo Noël Minet. V Avstriji, kjer živi od leta 2007 je zelo cenjena in je bila januarja 2016 izbrana za talent meseca na priznanem kulturnem radiu Ö1. Za svoje delo je prejela tudi štipendijo mesta Graz za nadarjene študente.

Leta 2016 je pomagala ustanoviti projekt »meet4music«, ki je poskus integracije pribežnikov in ljudi s posebnimi potrebami, preko glasbe. V okviru tega projekta je do junija 2018 vodila mesečna »open singing« srečanja na Univerzi za glasbo v Gradcu.

Med leti 2014 in 2019 je aktivno sodelovala v projektu SUPERAR, ki je namenjen otrokom iz socialno šibkejših družin, predvsem v osnovnih šolah z visokim deležem migrantov. V okviru projekta je otrokom na voljo kvalitetno in brezplačno glasbeno izobraževanje, predvsem preko petja v zboru. Sprva je sodelovala kot zborovodkinja v šolah, kasneje pa tudi pri procesu izobraževanja novih zborovodij.

Marca 2019 je na mednarodnem tekmovanju za zborovske dirigente v Kopru »Aegis Carminis« osvojila 1. nagrado, nagrado občinstva in nagrado zbora za najboljšega dirigenta.

Dirigira več zborovskim sestavom, od oktobra 2021 pa je tudi nova dirigentka Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.

Rahela