Dirigentka

Jerica Bukovec

Jerica Bukovec je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. V okviru študijske izmenjave je v švedskem Malmöju eno leto študirala zborovsko dirigiranje v razredu Dan-Olofa Stenlunda. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu, kjer je v razredu Andersa Ebyja zaključila magistrski študij zborovskega dirigiranja in pri istem profesorju nadaljevala še dodatno leto študija. V času študija na Švedskem je umetniško ustvarjala z zasedbo 16 poklicnih glasbenikov, snemala in pripravila koncert s Švedskim radijskim zborom, koncertirala z Berlinskim radijskim zborom in bila v zadnjih dveh letih dirigentka trem zborom v Stockholmu (KFUMs Kammarkör, Stockholms Kammarkör in moški zbor Stockholms Studentsångare). Po povratku v Slovenijo je bila umetniška vodja Komornega zbora Ave, sodelovala pa je tudi s Komornim zborom RTV Slovenija in Slovenskim otroškim pevskim zborom (SOZ).

Na tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Ljubljani je leta 2009 osvojila 3. mesto, na tekmovanju Eric Ericson v Stockholmu pa se je leta 2010 uvrstila med tri finaliste.

Za svojo nadarjenost je prejela različne štipendije in sicer kar štirikrat s strani Kungliga Musikaliska Akademien v Stockholmu, je tudi dobitnica štipendij Ministrstva za kulturo v Ljubljani, Glasbene Matice Ljubljana, štipendije Eric Ericson in štipendije Dan-Olof Stenlund.

Od leta 2015 uspešno vodi APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Z zborom je izvedla številne odmevne projekte in uspešno nastopila na domačih ter mednarodnih tekmovalnih odrih. Leta 2017 je sodelovala tudi z zasedbo Md7 in Slovenskim komornim glasbenim gledališčem pri uprizoritvi operne črne komedija za tri igralce in tri privide in tolkala z naslovom Božji delec skladatelja Pavla Mihelčiča.

Od novembra 2018 je stalna gostujoča dirigentka Zbora Slovenske filharmonije.

Je prejemnica zlatega znaka Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za leto 2020. Zlati znak sodi med najvišja odličja, ki jih JSKD podeljuje za odmevne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke.

Jerica